Какви са размерите на кухненските кранове?

За мивките

Миксерът е малка, но важна част от кухненското оборудване. Правилният миксер ви позволява удобно да миете съдове, плодове или зеленчуци и да напълвате чайник или тиган с вода без пръски. В допълнение, модерните модели отдавна са се превърнали в интериорен детайл, който подчертава стила на кухнята и привлича вниманието.

Как да изберем размера на кухненския кран

За да изберете правилния размер на кухненския смесител, трябва да разгледате параметрите на чучура: височината на чучура на крана, хоризонталното разстояние от основата на смесителя до мястото в мивката, където удря струята, обхвата на въртене на крана.

Избор на кран въз основа на височината на чучура

Височината на чучура е разстоянието от отвора, от който тече водата, до основата на крана. Височината на крана трябва да бъде избрана така, че да можете свободно да наливате вода в саксии и други съдове, а дълбочината на мивката е достатъчна, така че потокът да не се пръска при падане.

По височина се делят на високи, средни и ниски. Понякога първите две групи се наричат ​​стандартни.

Ниската е 10-12 см и е подходяща за малки кухни и плитки мивки. Смесителите с нисък чучур обикновено са едноръкохваткови с прибиращ се маркуч и въртене на 90-360°. Така най-популярният модел Blanco Wega-S е с височина 12 см и е изработен от хромирана стомана, което му придава специална здравина.

Средната височина на чучура варира от 15 до 25 см. Най-често срещаните модели са с височина на чучура 22 см. Уредите с такъв чучур – както едноръкохваткови, така и двувентилни – се монтират както на мивка или мивка, така и на стената.

Например, едноръкохватковият Smeg ME6A  – висок 17,5 см, с гранитно покритие – е оборудван с клапан против пръски и капки и аератор. Двуклапана Blanco Tera с височина 16 см има 360° ъгъл на завъртане на чучура.

Висок чучур от 25 до 50 см ще изглежда страхотно в просторни кухни с дълбоки мивки. Подходящ е за тези, които готвят много и използват големи тигани, тенджери и тави за печене. Хромираният смесител Franke Neptune Clear Water с височина на чучура 30 см например има вграден филтър и особено ниско ниво на шум. Снабден е с отделен лост за подаване на питейна вода.

Избор на кран по дължина на чучура

Дължината на чучура е хоризонталното разстояние от мястото на уливане на струята в мивката до основата на смесителя.

Трябва да изберете уред според дължината му, така че струята с най-силен натиск да удря дъното на мивката, а не стената. Най-добрият вариант е, когато струята удари центъра на мивката. В противен случай пръски ще паднат върху околните предмети.

Дълъг чучур  – над 20 см. Най-често срещаната дължина на чучура в тази категория е 23 см. В каталога на Hausdorf има модели с дължина на чучура до 37 см, които изискват монтаж на голяма мивка – например Restart RBR 020 от месинг със стенен монтаж.

Къс чучур  – от 10 до 20 см е подходящ за мивка с малка ширина. Предлагаме кранове с минимална дължина на чучура 11 см – например Smeg MD10A2  с клапан за пръскане и капене, прибиращ се маркуч и накрайник за аератор.

Специалистите съветват смесител и мивка да се избират заедно, за да се съчетаят както технически, така и стилистично. 

Сподели с приятели
Симеон Спасов
Мивки за вграждане